ŻurawinaŻurawina z roku na rok staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Jest to zimozielona krzewinka z rodziny wrzosowatych.

Kwitnie w czerwcu i lipcu, jagody dojrzewają po około 3 miesiącach od tego czasu. Żurawina amerykańska różni się od europejskiej tym ż Ema większe owoce, które wyrastają na krótkich pędach. Jagody te mają w sobie substancje chroniące przed chorobami serca, infekcjami gardła oraz układu moczowego. Rośliny tej nie wysiewa się z nasion tylko nasadza w postaci wyrośniętych już sadzonek. Jest to roślina światłolubna i preferująca przede wszystkim podłoże próchnicze o kwaśnym odczynie. Przed jej posadzeniem wykopujemy warstwę ziemi o głębokości około 15-20 centymetrów. Powstałą wyrwę zasypujemy mieszanką kwaśnego torfu i piasku. Krzewy sadzimy, co 20 centymetrów i całe nasadzenie przykrywamy warstwa piasku o grubości kilku centymetrów. Takie wyściółkowanie piaskiem ograniczy w znacznym stopniu zachwaszczenie, ograniczy też rozwój szkodników i ułatwi ukorzenienie się pędów. Ściółkowanie piaskiem należy powtarzać, co kilka lat, uważać trzeba przy tym by nie miał on zbyt dużo wapnia. Warto wiedzieć, że żurawina ma dość płytki system korzeniowy, dlatego też łatwo ulega przesuszeniu. Gdy przyjdą upały niezbędne będzie jej systematyczne nawadnianie. Jednym ze sposobów na dłuższe przechowywanie jagód tej rośliny jest po prostu ich ususzenie. Możemy to przeprowadzić w specjalnych suszarkach lub w piekarniku w temperaturze nie wyższej jak 50 stopni.