1231Na ściółkowaniu zyskuje gleba, rośliny i całe okoliczne środowisko.

Warstwa ściółki przede wszystkim chroni glebę przed wysychaniem, dlatego warto rozsypywać ściółkę już wczesną wiosną, bo wtedy ziemia jest jeszcze wilgotna po zimie. Ale o tej porze roku nie ma jeszcze chwastów, a kilku centymetrowa warstwa ściółki utrudni im wzrost. Ściółki pochodzenia organicznego można kupić w sklepach ogrodniczych albo pozyskać np. wióry z zakładu stolarskiego. Dobrym materiałem do ściółkowania jest kompost. Można go uzyskać w każdym ogrodzie gromadząc ściętą trawę, liście i inne odpady organiczne. Robimy to albo na pryzmie albo w specjalnym pojemniku. Resztki ulegają rozpadowi i po roku lub dwóch stają się kompostem. Kompost rozsypujemy wokół bylin, krzewów i młodych drzewek. Jego kilkucentymetrowa warstwa zatrzymuje wilgoć i ulega dalszemu rozkładowi w rezultacie, którego uwalniają się cenne składniki, które przyswajają rośliny. W ciągu sezonu możemy dokładać kolejne warstwy.