morwaZachęcam was do posadzenia w swym ogrodzie morwy, jest to drzewo mało wymagające a do tego pożyteczne i piękne. Morwa doskonale rośnie na piaszczystej i suchej glebie, szczególnie w słonecznych miejscach. W maju kwitnie kotkami, jest samopłodna, potem owocuje w trzech możliwych kolorach: białym, różowym i ciemnofioletowym. Jakie są zalety morwy?

Owce mają wielkość jeżyn, szybko opadają po osiągnięciu dojrzałości. Morwy osiągają 10 metrów wysokości. Owoce o barwie białej są słodkawe, czarne słodko kwaśne i to właśnie one mają więcej wielbicieli. Ale jeśli chcesz posadzić ciemną morwę to wiedz, że nie dobrze jak by owoce z niej spadały np. na kostkę, bo będą zostawały plamy. W owocach jest też sporo substancji odżywczych. Najlepiej jest je spożywać na surowo, ale spełnia swą role w deserze i w sałatce. Dobry jest sok z czarnej morwy. Bierzemy dojrzałe owoce i dokładnie płuczemy, oczyszczamy z szypułek, osączamy i obsuszamy. Sok lekko możemy osłodzić po przepuszczeniu przez sokowirówkę. Przelewamy do butelek, pasteryzujemy i odstawiamy do piwnicy. Obecnie owoce morwy są szczególnie cenione przez osoby ceniące odchudzanie. Liście tej rośliny mają, bowiem substancje zmniejszające apetyt. Sadzonki morwy możemy nabyć już od 8 4- zł w szkółkach oraz w sklepach internetowych. Morwa czarna przetrwa zimę bez uszczerbku jedynie w najcieplejszych rejonach naszego kraju, to właśnie powód jej rzadkiego występowania.