pigwaZarówno owoce z jednej jak i drugiej rośliny są twarde i niejadalne na surowo, ale za to w przetworach są pyszne. Nie bez znaczenia są tez ich walory zdrowotne. W naszych ogródkach i parkach najczęściej znajdują się krzewy, czyli pigwowce. Powszechnie jest on zwany mylnie za pigwę.

Pigwa to Duzy krzew albo nawet drzewo, które może osiągnąć nawet 5 metrów wysokości. Jego owoce przypominają kształtem pękata gruszkę, maja przynajmniej 5cm średnicy. Owoce pigwowca są mniejsze i okrągłe. Jedne i drugie mają dużo aromaty z tym, że pigwowiec jest bardziej kwaśny, ale ma tez bardziej zdecydowany smak. W jednych i drugich znajdują się pektyny, dzięki temu nadają się na galaretki, powidła i inne przetwory. Podczas gotowania wraz z cukrem owoc ten zmienia kolor na czerwony. Pigwowiec powinien być żółty lub pomarańczowy. Pigwę można zastąpić pigwowcem trzeba tylko pamiętać by dać więcej cukru. Pamiętaj tez, że owoce pigwowca są smaczniejsze po przemarznięciu. Dlatego czasem warto je zostawić na krzaku aż do pierwszych przymrozków. Mają w sobie dużo witaminy A i C oraz sporo wapnia i innych pierwiastków. Pigwa wzmacnia odporność, pomaga zwalczyć przeziębienie, wpływa tez korzystnie na układ pokarmowy. Pektyny w nich zawarte pomagają obniżyć poziom cholesterolu i cukru.