chiliChili jest bardzo popularną przyprawa na całym świecie. Zajmuje czwarte miejsce zaraz po soli, pieprzu i słodkiej papryce.

W naszej Polskiej kuchni sprawdzi się idealnie zarówno do tradycyjnych dań jak i tych orientalnych. Papryka jest roślina jednoroczną, jest też szczególnie uczulona na wiosenne przymrozki. Optymalnie rozwija się przy wysokich temperaturach, rzędu nawet 25-30 stopni. Potrzebuje słońca, z tym, że nie bardzo ostrego i wilgoci. Roślina ma postać niewielkiego krzaczka. Gdy pojawią się pierwsze kwiaty to warto je oberwać by wytworzyła ona więcej pędów. Z nasionami warto wystartować już teraz, czyli na przełomie lutego i marca. Wysiewamy je do torfowego podłoża w odstępach. Gdy już papryka ma kilka listków to możemy przesądzić ja do donicy i uprawiać chociażby na balkonie. Jeśli chcesz posadzić ja na zewnątrz to nie wcześniej jak po 15t maja, nadaj się bardzo dobrze do uprawy w szklarni. Świeżą paprykę możemy przechowywać w temperaturze około 8 stopni przez około 2 tygodnie. Jeśli chcemy cieszyć się ja nieco dłużej to po prostu ją zamarynujmy lub ususzmy. Robimy to w ciemnym i przewiewnym miejscu lub w suszarce do grzybów. Papryka w każdej postaci ma mnóstwo witamin i składników odżywczych. Pod względem zawartości witaminy c nie ma sobie równych wśród warzyw.