KapustaLuty i początek marca to doskonały termin na rozsiew rozsady. Robimy to zanim rozmarznie ziemia i zniknie śnieg. Rozsadę można też kupić, ale jednak więcej korzyści będziemy mieli jak sobie ja sami przygotujemy z nasion. Wystarczy, że będziemy mieli widne i ciepłe pomieszczenie.

W lutym wysiewamy gatunki, które kiełkują najwolniej oraz te, które potrzebują najdłuższego okresu wegetacyjnego. Pamiętamy ze nie chodzi tu o same warzywa, ale też o kwiaty. W marcu mówimy siewki przepikować. Czyli rozsadzamy roślinki Jelni rosną za gęsto. Musza mieć go pod dostatkiem by nie musiały konkurować o wodę, słońce i składniki odżywcze. W marcu przystępujemy do przygotowanie rozsady pod pozostałe rośliny. O ile jest już ładna pogoda to możemy też w ogrodzie wysiać gatunki wcześnie kwitnące oraz źle znoszące przesadzanie. Niektóre z nich można siać od razu do gruntu, nawet w marcu. Jeśli chodzi o warzywa to w marcu możemy przygotować sobie rozsadę z: brokułów, kalafiora, selerów i kapusty. Pod koniec marca, a właściwie od jego połowy można pokusić się o kalarepę oraz tydzień później o pomidory. Jeśli ziemia w marcu jest rozmarznięta top można siać odporne warzywa. Są to: marchew i pietruszka. Starajmy się też nie siać za gęsto by potem nie musieć przerzedzać.