RozmarynZioło to jest nie tylko aromatyczne, ale też leczy, dobrze smakuje i zdobi. Najwygodniej jest zakupić rośliny w doniczkach z centrum ogrodniczego albo z kwiaciarni. Możemy latem przygotować sobie sadzonki latem z rośli półzdrewniałych. Możliwa jest też uprawa z nasion, ale jest ona żmudna.

Od wczesnej wiosny do późnej jesieni rośliny te mogą stać na balkonie albo w ogródek. Podłoże rozmaryn musi mieć żyzne i dobrze nasłonecznione. Rośliny trzeba też regularnie zasilać nawozami wieloskładnikowymi w okresie od lutego do października. Na zimę, przed pierwszymi przymrozkami roślinę ta przenosimy do pomieszczenia o temperaturze 10-12 stopni. Nie podlewamy też tej rośliny w tym okresie zbyt intensywnie, jest to tak samo szkodliwe jak przebywanie w wyższych temperaturach. Po prostu jedna i druga sytuacja prowadzi do utraty liści. Nie ma mowy o zimowanie w gruncie, jeśli chodzi o nasze warunki klimatyczne. W naturalnych swych warunkach może on dorosnąć nawet do dwóch metrów wysokości. Ale w naszym kraju, co najwyżej dorasta do metra. Roślina ta ma działanie dezynfekujące, dlatego warto by znajdowała się w każdej apteczce. Wzmaga też apetyt i pobudza krążenie krwi. Możemy z niej przygotować sobie napar, wino, nalewkę wszystko to będzie skuteczne przy braku apetytu.