gruszaGrusz to drzewo z rodziny różowatych, najbardziej typowa jest grusza pospolita. Najprawdopodobniej pochodzą one z Azji, a pierwsze wzmianki o tej roślinie pojawiają się w zapiskach starożytnych greków. Gatunki bardzo łatwo się ze sobą krzyżują, dzięki czemu mamy spora grupę podgatunków i form przejściowych. W naszym kraju do najpopularniejszych odmian możemy zaliczyć lipcówkę, faworytkę, klapsę i konferencję.

Stanowisko dla gruszy powinno być słoneczne i ciepłe, osłonięte od wiatru, zarazem wilgotne, ale bez nadmiaru wody. Przy gruszach tak samo jak przy jabłkach bardzo ważne jest formowanie drzew podczas pierwszych lat. Przed zima warto glebę ściółkować by zapewnić korzeniom ochronę przed mrozem. Gdy posadzimy gruszę to musimy jej zapewnić odpowiednia ilość wody oraz właściwie je nawozić, niezbędne będą przy tym wieloskładnikowe nawozy mineralne lub nawozy organiczne. Grusze bardzo często borykają się z parchem, dlatego trzeba je przed nim zabezpieczyć już w okresie kwitnienia. Gruszki mają cenne witaminy, do tego jest to prawdziwa skarbnica potasu. Owoce te pomogą zrzucić nam zbędne kilogramy mają w sobie dużo błonnika, który przyśpiesza przemianę materii. Są to dość wrażliwe owoce, dlatego trzeba szczególną uwagę zwrócić na ich przechowywanie. Najlepiej przechowywać je w skrzynkach wyłożonych papierem.