rzeWielu osobom roślina ta kojarzy się tylko z Wielkanocą. Ale nie każdy wie, że jest to doskonałe źródło witamin i substancji odżywczych, możemy ja hodować w domu wtedy, kiedy szczególnie nam brak witamin, czyli zimą. Rzeżucha już od stuleci była znana, jako lekarstwo na poprawienie pracy przy zaburzeniach tarczycy.

Ale to nie wszystko, bo używano jej też przy leczeniu rwy kulszowej czy chociażby kataru. Rzeżucha to tak naprawdę pieprzyca siewna, pochodzi z Afryki i Azji. Uprawiano ją już w starożytności i już w tamtych czasach zyskała sobie popularność. Ma ona charakterystyczny smak i zapach, dzięki czemu przyjęto ją dość dobrze i w naszym kraju. Tym samym stała się idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek i zup. Najlepsze są młode listki dodawane pod koniec gotowania. Jeśli ją poddamy dłuższej obróbce termicznej to straci ona swe walory zdrowotne i smakowe. Nie jest to roślina wymagająca, co czyni ja niezwykle łatwa w uprawie. Doskonale czuje się na parapecie czy też na balkonie. Ale jeśli posadzimy ją w ogrodzie to możemy liczyć nawet na 60 cm wysokości. Roślina ta ma w sobie taką ilość cennych witamin i minerałów, że nie sposób ich tu wszystkich wymienić.