kiwiKażdy z nas wie jak wyglądają owoce kiwi, duże w kolorze ziemniaka a w środku zielone i smaczne. Takie owoce właśnie rodzi aktinidia chińska. Są one hodowane w bardzo dużej ilości w krajach o klimacie śródziemnomorskim. Roślina ta jest wrażliwa na mróz, zatem w naszym klimacie się nie sprawdzi.

Ale roślina ta ma kuzynki, które wytrzymują znacznie więcej. Różnica polega na tym, że ich owoce są po prostu mniejsze. Ją mrozy przeszło 30 stopniowe. Są nieco większe od agrestu a owoce są pokryte gładka i cienką skórką. Są one bardzo bogatym źródłem witaminy C i potasu. Nadają się do bezpośredniego spożycia Aldo do ciast i deserów. Można je tez suszyć i robić z nich przetwory. Aktinidia to pnącze, które potrafi się wspiąć na duże wysokości. W zimie roślina ta śpi, wtedy nie straszne jej największe mrozy. Ale wiosną mogą zaszkodzić jej przymrozki. Dlatego powinniśmy je posądzić w osłoniętym od wiatru kąciku dobrze nasłonecznionym. Ziemia powinna być mokra, ale nie podmokła. Ważne by świerzop posadzone rośliny mocno podlewać, zima trzeba usypać kopczyk z kory lub trocin w celu ochrony korzeni przed mrozem. Jeśli ma porządnie owocować to trzeba jej tez dać sporo nawozu w okresie wegetacji. Pędy tej rośliny w ciągu tylko jednego roku mogą się wydłużyć nawet o trzy metry.