warzywa2Afrodyzjaki określane są, jako te wzburzające pożądanie i zwiększające libido.

Czytaj więcej: Warzywa jak afrodyzjaki

paprykaPo wysiewie, gdy pojawi się pierwsza i druga para liści będzie to dla nas znak, że trzeba zacząć pikować sadzonki. Dzięki temu rośliny znajda się w osobnych pojemnikach co pozwoli im na prawidłowy rozwój. Zadanie to wykonujemy wczesną wiosną, zanim siewki się rozwiną, co spowoduje, że będzie je po prostu ciężko do siebie rozdzielić. Jeśli zrobimy to na siłę to nie unikniemy rozerwania korzeni.

Czytaj więcej: Pikowanie papryki

warzywaOdpowiednie przygotowanie miejsca pozwoli nam, co roku cieszyć się obfitymi plonami. Przygotowanie gleby to jeden z ważniejszych etapów. Jeśli gleba była skopana na jesieni to można spulchnić ją widłami i ręcznie wyjąc pozostawione w niej chwasty. Jeśli ziemie jest Ciszak to powinno się ja przekopać z kompostem, dzięki temu poprawimy jej strukturę, jeśli jest gliniasta to warto dodać piasku.

Czytaj więcej: Zakładamy warzywnik

pomidor2Warzywa w dość prosty sposób można przenawozić fundując im zbyt dużą dawkę nawozu mineralnego czy też naturalnego. Jednym z przykładu, z którym nie jedna osoba z nas miała doczynienia jest gnicie i psucie się ogórków podczas kiszenia. Robią się z nich kapcie. Winna jest zbyt duża ilość obornika lub kompostu, a dokładniej azotu, który to spowodował.

Czytaj więcej: Przenawożone warzywa

rabarbarRabarbar ogrodowy to inaczej rzewień, przyszedł do nas ze wschodu. Najgorsze, że sezon an niego jest zbyt krótki, liście zaczynają wyrastać jak tylko stopnieje śnieg. Nawet mróz rzędu 10 stopni ni zaszkodzi im w szybkim czasie osiągną 1m wysokości. Młode ogonki mają w sobie dużo kwasów organicznych w tym też szczawiowego.

Czytaj więcej: Rabarbar

czochCzosnek to jest chyba moja ulubiona przyprawa, nie wyobrażam sobie żeby mogło go zabraknąć w kuchni. Większość uprawianych w naszym kraju czosnków przeznaczonych jest do sadzenia od października do listopada. Czosnek kwitnie a kwiaty usuwamy by bulwy były jak największe, Jelni zostawimy to możemy ich użyć jak nasion. Ale są też odmiany niekwitnące, mają ściślejsze, mocniej zrośnięte ząbki.

Czytaj więcej: Sadzimy czosnek

topJest to słonecznik, który nie daje nasion za to jego korzenie są coraz powszechniej używane w kuchni. Oprócz tego, że są smaczne to maja też mniej kalorii niż ziemniaki. Topinambur to około trzymetrowa roślina mająca żółte kwiaty, jeszcze kilkaset lat temu bulwy tej rośliny były bardziej znane niż ziemniaki.

Czytaj więcej: Topinambur

brokulWarzywo to coraz częściej znajduje się na naszych talerzach. Warzywo to jest bogate w witaminę C, flawonoidy, glukozynolany. Brokuł najczęściej uprawiany jest od z rozsady na początku kwietnia. Dzięki temu róże zbieramy w czerwcu. Możemy też posadzić roślinę w lipcu i zbierać ją we wrześniu. Ale w letnim terminie często tworzone są róże o nieregularnych kształtach, nierównych pąkach.

Czytaj więcej: Brokuł

Wiele osób dąży do tego by na swej działce uzyskać jak największe okazy. Ale są tacy, którzy uzyskują wręcz miniaturowe i to ich cieszy. Warzywa miniaturowe mają w sobie to coś. Są piękne, urokliwe, chętnie zjadane. Musimy postawić po prostu na odpowiednie gatunki.

Czytaj więcej: Miniwarzywa

PomidoryWielu ogrodników amatorów bardzo by chciało mieć wcześnie różne nowalijki. Najlepszym rozwiązaniem jest wybudowanie lub kupienie szklarni lub tunelu. Sezon wiosenny w szklarni można już rozpocząć w marcu i to na jego początku.

Czytaj więcej: Wiosna w szklarni