Wiele osób dąży do tego by na swej działce uzyskać jak największe okazy. Ale są tacy, którzy uzyskują wręcz miniaturowe i to ich cieszy. Warzywa miniaturowe mają w sobie to coś. Są piękne, urokliwe, chętnie zjadane. Musimy postawić po prostu na odpowiednie gatunki.

Na przykład cebula perłowa, jest mała. Marchew to np. Paryska kulista mająca bardzo atrakcyjny wygląd. Coraz więcej jest też odmian pomidorów o dość drobnych owocach. Często maja one o wiele lepszy i mocniejszy smak niż tradycyjne. W doniczce możemy uprawiać ostra paprykę o małych owocach. Aby uzyskać drobne owoce możemy na przykład sadzić rośliny gęściej. Przynosi to dobry efekt szczególnie przy niektórych warzywach liściowych. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie mieszanki sałat, to znaczy nasion. Z takiej mieszanki wyrośniętych już liści możemy przygotować bardzo atrakcyjne sałatki. Ciekawe są też miniaturowe owoce ogórka. Nie potrzeba tu żadnej specjalnej odmiany. Wystarczy ż będziemy zbierali je częściej i posadzimy typowe konserwowe odmiany. Podobnie z owocami patisona, które zbieramy, gdy mają około 6 do 7 centymetrów. Tak samo z owocami cukinii z tym, że czekamy aż osiągną one około 12 cm. Jeśli lubisz konserwy to sprawdza się małe kolby kukurydzy, jeszcze nie dojrzałe. Obrywa się je przed zapyleniem, gdy maja około 10cm długości.