brokulWarzywo to coraz częściej znajduje się na naszych talerzach. Warzywo to jest bogate w witaminę C, flawonoidy, glukozynolany. Brokuł najczęściej uprawiany jest od z rozsady na początku kwietnia. Dzięki temu róże zbieramy w czerwcu. Możemy też posadzić roślinę w lipcu i zbierać ją we wrześniu. Ale w letnim terminie często tworzone są róże o nieregularnych kształtach, nierównych pąkach.

Rozsadę przygotowujemy w ten sam sposób, co u innych roślin kapustnych. Najlepiej zrobić ją w doniczkach lub doniczko paletach o średnicy około 5cm. Jeśli zdecydujemy się na siew do skrzynki to zwracajmy uwagę by nie siać zbyt gęsto. Rozsadę taką produkuje się około 5-6 tygodni, w tym okresie podlewamy ja przynajmniej dwukrotnie nawozem wieloskładnikowym. Przy sadzeniu unikamy miejsc gdzie w ciągu ostatnich czterech lat rosły rośliny kapustne, chodzi tu o unikniecie chorób. Przed sadzeniem glebę wzbogacamy w skaładniki pokarmowe, stosujemy nawozy mineralne i wieloskładnikowe. W okresie wzrostu trzeba też stosować nawożenie azotem. Brokuł lubi nawożenie organiczne, dlatego warto jesienią poprzedzająca posadzenie brokułów nawieźć kompostu lub obornika. W roku poprzedzającym można też wysiać facelię albo żyto. Coraz większa popularność zyskuje nowa odmiana Sante, charakteryzuje się ona tym że wzdłuż pędu głównego tworzą się róże o zabarwieniu fioletowym. Niektórzy twierdza, że ta odmiana przewyższa pozostałe pod względem zdrowotnym.