czochCzosnek to jest chyba moja ulubiona przyprawa, nie wyobrażam sobie żeby mogło go zabraknąć w kuchni. Większość uprawianych w naszym kraju czosnków przeznaczonych jest do sadzenia od października do listopada. Czosnek kwitnie a kwiaty usuwamy by bulwy były jak największe, Jelni zostawimy to możemy ich użyć jak nasion. Ale są też odmiany niekwitnące, mają ściślejsze, mocniej zrośnięte ząbki.

Są też odmiany mniej odporne na mróz, je sadzimy w marcu i kwietniu. Te z wiosennej uprawy tworzą mniejsze główki., Zbieramy je w sierpniu i może3my je dość długo przechowywać. Czosnek importowany raczej nie nadaje się do uprawy w naszym kraju. Miejsce dla tych roślinek powinno być nasłonecznione, gleba pulchna i niewysychająca. Powinna być obficie zasilona nawozami organicznymi i mineralnymi. Jesienią ząbki czosnku sadzimy na głębokości około 7 cm w odstępie 10 cm w rzędzie. Jeśli zdecydujemy się na czosnek sadzony wiosną to możemy zrobić to płycej i nieco gęściej. Ziemię dobrze jest w tych miejscach wyściółkować. Czosnek posadzony jesienią będziemy zbierać w lipcu. Polecamy uprawę tej rośliny by mieć Świerzy i zdrowy czosnek w domu. Jedząc go zachowamy zdrowie. Bardzo smaczny jest czosnek pieczony. W tym celu polewamy główkę olejem z oliwek i wsadzamy do piekarnika na pół godziny i 180 stopni.