rabarbarRabarbar ogrodowy to inaczej rzewień, przyszedł do nas ze wschodu. Najgorsze, że sezon an niego jest zbyt krótki, liście zaczynają wyrastać jak tylko stopnieje śnieg. Nawet mróz rzędu 10 stopni ni zaszkodzi im w szybkim czasie osiągną 1m wysokości. Młode ogonki mają w sobie dużo kwasów organicznych w tym też szczawiowego.

Niemniej są mniej szkodliwe niż buraki, więcej też kwasu szczawiowego zawierają liście niż ogonki. Rabarbar to nieliczne warzywo, które najlepiej się czuje na kwaśnej glebie. Jeśli chodzi o zapotrzebowanie na wodę to jest ono dość spore, susza i wysoka temperatura powoduje ż ogonki staja się włókniste i niesmaczne. Warzywo to wystarczy nawozić obornikiem, co 2-3 sezon i kilka razy nawozem azotowym. Zbiór mamy już w drugim roku i trwa trzy tygodnie. Gdy osadzimy wczesne i późne odmiany to na zbiór możemy liczyć od końca kwietnia do końca czerwca. Wycinanie kwiatostanów jest zalecane, dzięki temu roślina w kolejnym sezonie ma mniej liści. Najsmaczniejsze są wiotkie i delikatne ogonki liściowe, które rosły bez dostępu światła. Dlatego po zbiorze rośliny warto częściowo lub całkowicie zasłaniać. Gdy liście już urosną to wykręcamy po kilka z karpy. Jest kilak dostępnych odmian, różnią się nie tylko pora dojrzewania, ale i kolorem.