pomidor2Warzywa w dość prosty sposób można przenawozić fundując im zbyt dużą dawkę nawozu mineralnego czy też naturalnego. Jednym z przykładu, z którym nie jedna osoba z nas miała doczynienia jest gnicie i psucie się ogórków podczas kiszenia. Robią się z nich kapcie. Winna jest zbyt duża ilość obornika lub kompostu, a dokładniej azotu, który to spowodował.

Ogórki takie nie chcą się kisić a po zjedzeniu na surowo mamy wzdęcia. Szczególnie łatwo za dużo nawozu sypnąć pod warzywa liściowe w tym Salatę i kapustę, Jelni przesadzimy z nawozami to będą one zawierać zbyt dużo szkodliwych azotanów. Dlatego warto stosować dawki dzielone, nie dawajmy od razu całego kompostu tylko sukcesywnie, co jakiś czas. Jeśli chodzi o drzewa i krzewy owoc owe to je jest raczej trudno przenawozić. Nadmiar nawozu w tym przypadku nie przedostanie się do owocu. Nawozy szkodzą też truskawkom, a przecież nasze Polskie są najlepsze i najbardziej aromatyczne spośród wszystkich innych hodowanych na starym kontynę cie. Nawożąc je zachowajmy szczególną rozwagę. Nawozy to nie taka chemia jak opryski, których pozostałość na owocach może nam szkodzić ważne, zatem jest umiejętne opryskiwanie roślin na działce. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego p[obiory czasem są po prostu ohydne w smaku. Otóż te z folii uprawiane na skalę przemysłową musza dać 50kg owocu z jednego krzaka, a te na naszej działce dają 5. Nie odbywa się to bez straty dla smaku.