warzywaOdpowiednie przygotowanie miejsca pozwoli nam, co roku cieszyć się obfitymi plonami. Przygotowanie gleby to jeden z ważniejszych etapów. Jeśli gleba była skopana na jesieni to można spulchnić ją widłami i ręcznie wyjąc pozostawione w niej chwasty. Jeśli ziemie jest Ciszak to powinno się ja przekopać z kompostem, dzięki temu poprawimy jej strukturę, jeśli jest gliniasta to warto dodać piasku.

Potem ziemie grabimy równamy, rozdrabniamy większe bryły, które pozostały na powierzchni. Potem możemy przystąpić do wyboru nasion. Możemy wybrać nasiona zaprawiane chemicznie lub naturalnie. Mogą też być niezaprawiane lub umieszczone papierowej taśmie. Informacja, w jakim stanie są nasiona powinna znajdować się na opakow2aniu. Ostatnio popularne są nasiona zaprawiane ziołami, ale możemy też robić to sami mocząc je przez 30 minut w naparze z rumianku. Musimy też zastanowić się jak rozplanować wysiew. Pierwszym warzywem, jakie powinniśmy posadzić jest rzodkiew, po wysianiu do gruntu na pierwsze zbiory możemy liczyć już po kilku tygodniach. Ale przed siewem warto podłoże wzbogacić kompostem. Pamiętaj, że letnia aura nie sprzyja rzodkiewce. Lato jest najczęściej dla niej zbyt cieple i zbyt suche, co spowoduje pękanie i parcenie. Ale jeśli zafundujemy jej zbyt duża wilgotność to roślina pójdzie w liście. Bardzo popularną odmiana w ostatnich latach stała się fiesta, można ją wysiewać już od lutego. Z kolei odmiana Miła cechuje się dość silnym wzrostem, wydłużonym kształtem i owocuje już pi 3 tygodniach.